Yoga voor iedereen

Omdat ik yoga voor iedereen toegankelijk wil maken laat ik je in deze rubriek elke keer een yogahouding zien. Ik leg de houding uit zodat je deze houding ook thuis kunt gaan doen. Vandaag de eerste houding ‘Balasana’ ook wel Childspose of Kindhouding genoemd. Doe je mee?

Balasana/Childspose

De childspose vind ik een hele fijne houding die ik eigenlijk in elke les gebruik. Ik vertel je graag wat meer over deze houding. De childspose geeft je totale ontspanning en een veilig gevoel, in deze houding is het bijna onmogelijk om niet even te kijken hoe het met jou gaat. Het is een basishouding waarnaar je altijd terug kunt keren om bij jezelf te komen. Deze houding kun je ten alle tijde uitvoeren na iedere andere yogahouding en geeft je vooral een ontspannen gevoel na achterover buigingen, houdingen waarbij de nadruk ligt op je onderrug.

Tijdens de les geef ik altijd de optie om in de childspose te komen, bijvoorbeeld als een houding te zwaar voor je wordt of als het gewoonweg niet gaat. Het is belangrijk dat je altijd goed je grenzen aangeeft, op de mat maar ook in je dagelijkse leven! Denk op zo’n moment niet dat je zwak bent omdat je de houding niet kunt. Het betekent juist dat je voor jezelf op durft te komen en dat jij je grens aangeeft, heel goed dus!

Uitvoering

Kom op je handen en knieën zitten en maak je rug recht, je voeten liggen plat op de vloer. Laat je knieën schuin naar voren wijzen over de breedte van de yogamat en laat je voeten bij elkaar, nu ontstaat er een soort van driehoek. Zak met je billen naar achteren richting je hielen (soms is het fijn om een dekentje tussen je billen en hielen te leggen).

Leg je voorhoofd zachtjes op de grond en laat je buik en borst tussen je benen rusten. Leg je armen naar voren met je handpalmen op de grond, dit geeft meer stretch en ruimte in je longen. Blijf even stil, adem langzaam diep in en uit en observeer (zonder oordeel) of er iets veranderd is na het uitvoeren van de houding. Kom uiteindelijk weer rustig omhoog uit de houding.

Namasté

 

Please follow and like us:

Enjoy this blog? Please spread the word :)