Selecteer een pagina

Omdat ik yoga voor iedereen toegankelijk wil maken laat ik je in deze rubriek elke keer een yogahouding zien. Ik leg de houding duidelijk uit zodat je ook thuis yoga kunt gaan doen. Vandaag leg ik je de Childspose (Balasana) uit, doe je mee?

Balasana/Childspose

De Childspose vind ik een hele fijne houding die ik in elke les/workshop gebruik. Ik vertel je graag meer over deze houding. De Childspose geeft je totale ontspanning en een veilig gevoel, in deze houding is het bijna onmogelijk om niet te kijken hoe het met jou gaat. Het is een basishouding waar je altijd naar kunt terugkeren om bij jezelf te komen. Deze houding is heel geschikt om te doen na iedere andere yoga houding. De houding geeft je een ontspannen gevoel, vooral na achterover buigingen, dit zijn houdingen waarbij de nadruk ligt op je onderrug.

Grenzen aangeven

Als yogadocente geef ik altijd de optie om in de Childspose te komen, bijvoorbeeld als een houding te zwaar voor iemand wordt of als het gewoonweg even niet gaat. Het is heel belangrijk dat je altijd goed je grenzen aangeeft, dit geldt voor op de yoga mat, maar ook voor in je dagelijkse leven. Yoga heeft mij echt beter geleerd om mijn grenzen aan te geven, ik heb hier dagelijks profijt van. Denk op zo’n moment van je grens aangeven nooit dat je zwak bent omdat de houding niet lukt of omdat iets je gewoon niet lukt. Het betekent juist dat je goed voor jezelf op komt, dat jij duidelijk je grens aangeeft en dat is juist heel goed!

thuis yoga

Uitvoering Childspose

Kom op je handen en knieën zitten en maak je rug recht, je voeten liggen met de wreef op de vloer. Laat je knieën schuin naar voren wijzen over de breedte van de yogamat en laat je voeten bij elkaar, er ontstaat een soort van driehoek ( je grote tenen raken elkaar ).Zak met je billen naar achteren, richting je hielen, soms is het fijner om een dekentje of een plat kussentje tussen je billen en hielen te leggen.

Leg nu je voorhoofd zachtjes op de grond en laat je buik en borst(en) tussen je benen rusten. Leg je armen naar voren met je handpalmen op de grond, dit geeft meer stretch en ruimte in je longen en spreid je vingers. Blijf een paar minuten stil in deze houding, adem diep in en uit, kom uiteindelijk weer rustig uit de houding en observeer of er iets veranderd is na het uitvoeren van de houding. Of kom nog even in Savasana liggen om nog iets langer te ontspannen.

Lees ook: Savasana, je gaat liggen en ontspannen

Namasté