Mindfulness

Ik laat je vijf tips zien die je heel gemakkelijk in je dagelijks leven kunt gaan toepassen, misschien doe je dit al! En nee, je hoeft er niet uren voor op een meditatie kussentje te zitten!

Tip 1. Adem-in-adem-uit

Je adem is een tool die je altijd bij je hebt. Wil je graag de onrust in je hoofd even tot rust brengen? Richt je aandacht dan op je ademhaling. Voel de luchtstroom als je inademt door je neus, richt je daarna op je uitademing. Kun je voelen of je adem oppervlakkig is? Of misschien is je adem onregelmatig?
Ja leuk gezegd maar toch gaan je gedachtes weer alle kanten op naar alle dingen die je nog moet doen. Ja, dat klopt, je gedachtes kun je niet stopzetten.
Je denken kan heel dominant zijn maar je kunt er altijd even uitstappen door je aandacht te richten op je ademhaling.

Tip 2. Luisteren

Vaak als je in gesprek bent met iemand dan wil je graag je standpunt duidelijk maken, we zijn meestal meer met ons eigen verhaal bezig dan dat we aandacht hebben voor wat de ander bedoelt. Probeer eens met aandacht te luisteren naar je gesprekspartner en stel vragen, sta niet meteen klaar met een reactie of een oordeel. Geef elkaar de ruimte in een gesprek, dit zorgt voor fijnere gesprekken en verbinding met elkaar.

Tip 3. Een stapje terug naar het nu

Als je druk bent of gestrest, doe dan eens een stapje terug. Wat vertellen jou zintuigen je op dit moment? Zie dit als het uitzetten van de televisie of de radio, opeens hoor je de vogeltjes fluiten. Er wordt als het ware een muur van geluid weggehaald.

Tip 4. Vriendelijk zijn

Probeer eens op een vriendelijke manier naar je gedachten te kijken. Wat voel ik mij weer boos, of wat zit ik mijzelf weer af te kraken. Maak het jezelf niet zo zwaar, je hebt gedachten maar je bent ze niet! Door geen oordeel te vellen over je gedachten neemt het overweldigende gevoel vanzelf af.

Tip 5. Concentreren op je ervaringen

Als je je dagelijkse kopje koffie drinkt probeer dan eens niet tegelijkertijd ook de krant te lezen. Concentreer je op de geur van de koffie, op de warmte, de smaak. Als je je richt op een ervaring in plaats van een gedachte, wordt het van binnen stil. Dit kun je ook doen als je eet, onder de douche staat, of als je je aankleedt.

Zie je wel dat het allemaal best wel meevalt? Succes met deze mindfulness tips! Heb jij nog mindfulness tips?

Liefs Bo

Please follow and like us:

Enjoy this blog? Please spread the word :)