Selecteer een pagina

Een mindful lifestyle is voor mij een lifestyle die op een eenvoudige manier kan zorgen voor meer balans en rust in je dagelijks leven. Een lifestyle waarbij het niet om steeds meer gaat, maar om nu en juist minder. Een lifestyle waar het vooral gaat om genieten en bewuster leven met als gevolg meer rust en balans in je leven.

Meer rust en balans in je leven? Moet je dan meteen je hele leefstijl omgooien? Nee, natuurlijk niet! Verander je leefstijl met kleine stapjes die meer balans en rust geven in je dagelijks leven, dan hou je het makkelijker vol. Hier volgen een aantal van deze stapjes die jij zou kunnen gaan nemen.

Begin met yoga oefeningen

Je zou bijvoorbeeld eens kunnen beginnen met yoga oefeningen die je thuis gewoon kunt gaan doen. Yoga helpt mij bij het creëren van meer rust en balans in mijn dagelijks leven, door yoga heb ik weer geleerd om naar mijzelf te luisteren en mijn grenzen goed aan te geven.

Lees ook: Rustgevende yoga oefeningen voor beginners

Begin met mediteren 

Mediteren betekent niet dat je uren op een kussentje moet gaan zitten met je ogen dicht. Begin eens met vijf minuten per dag op je ademhaling te letten, ga gewoon zitten op een stoel of een bank. Ga rechtop zitten met je voeten op de grond, zet je telefoon uit en zoek een plekje op waar je niet snel gestoord kunt worden ( ook de WC leent zich hier prima voor ;-). Je kunt je ogen sluiten maar dat hoeft niet persé, volg je adem en voel hoe je borst en buik een beetje uitzetten als je inademt door je neus. Op een uitademing volg je de ademstroom naar buiten en voel hoe je borst en buik weer terugzakken. Laat je gedachten komen en gaan, breng je aandacht steeds weer naar je ademhaling als je afdwaalt. Soms kan het fijn zijn om met begeleiding te mediteren (ga hier naar een begeleide meditatie).

Onthaasten

Tegenwoordig haasten we ons van de ene naar de andere afspraak, we stoppen onze dagen helemaal vol met afspraken. Probeer eens je dag niet helemaal vol te proppen met van alles wat moet. Doe eens wat minder met meer aandacht, doe alles langzamer en geconcentreerder. Neem de tijd om volledig op te gaan in je bezigheden, of dat nu het bereiden van je eten is of het kletsen met een vriendin. Je zult merken door je bezigheden te doen bij een lager tempo dit voor kalmte en ontspanning zorgt, ook bij minder leuke klusjes.

Door het tempo in je dagelijkse leven te verlagen, te onthaasten, wordt je ademhaling rustiger en ontstaat minder stress. Onthaasten zorgt voor meer rust en balans en maakt tijd vrij om te plannen, te overdenken, te bezinnen, om de nadruk te leggen op de dingen die echt belangrijk zijn. Als je een lager tempo aanhoudt leef je meer in het heden en krijg je de kans om helemaal op te gaan in je bezigheden en er volop van te genieten.

Wat doe jij om meer rust en balans in je dagelijkse leven te krijgen?