Selecteer een pagina

Sinds de corona crisis hebben mensen wereldwijd steeds meer last van stress. We worden dagelijks met onze neus op de feiten gedrukt, niets in het leven is écht zeker en dat kan je een onzeker gevoel geven. Doordat je je onzeker en onveilig voelt krijg je de fight or flight reactie die je vaak in je hele lichaam voelt. Je krijgt spanning in je hele lichaam of zelfs een misselijk gevoel. Vandaag laat ik je graag twee eenvoudige body-mind technieken zien die je helpen in stressvolle tijden.

Er zijn verschillende body-mind technieken die je helpen om direct te kalmeren in een moment van paniek. Deze oefeningen hebben direct invloed op je zenuwstelsel. Doordat het je zenuwen kalmeert heb je ook minder last van de stress. Voordat ik je twee technieken ga uitleggen ga ik eerst nog iets vertellen over ons autonome zenuwstelsel.

Autonome zenuwstelsel.

Het autonome zenuwstelsel zorgt voor het aansturen van verschillende organen zoals bijvoorbeeld: je hartslag, je bloeddruk, tranen en zweten. Het werkt geheel buiten je wil om. Je hartslag kan bijvoorbeeld vertraagd worden maar kan ook versneld worden. Dit gebeurd door twee tegenovergestelde werkingen, beter bekend als het sympatische en het para-sympathische zenuwstelsel.

Sympathische en para-sympathische zenuwstelsel.

Binnen het autonome zenuwstelsel zijn er dus twee tegenovergesteld systemen, het sympathische systeem zorgt bijvoorbeeld voor versnelling van je hartslag en het para-sympathische systeem zorgt ervoor dat je hartslag kan worden vertraagd. Het sympatische deel zorgt voor actie en het para-sympathische systeem zorgt voor rust en herstel, beide systemen zijn doorlopend actief op een laag niveau. Door bepaalde prikkels kan de werking van het ene systeem worden versneld en de werking van het andere systeem worden vertraagd. Tegenwoordig krijgen we de hele dag, heel veel en continue prikkels binnen, er ontstaat een disbalans tussen beide systemen.

Overuren.

Omdat we tegenwoordig de hele dag ‘AAN’ staan draait het sympatische systeem vaak overuren. Ik laat je graag een paar eenvoudige body-mind technieken zien die ervoor zorgen dat je para-sympathische systeem actiever gaat worden.

Body-Mind technieken.

Body-mind oefeningen zorgen ervoor dat je gedachten in het hier en nu blijven, dat je mentaal bezig bent met wat er gebeurt en niet met wat er kan gebeuren. Gedachten over iets wat kan gebeuren zijn vaak gedachten die ons stress opleveren. De volgende twee technieken zorgen voor minder stress, ben je er klaar voor?

1. Humming bee breath

Deze eenvoudige techniek helpt je zenuwen kalmeren en is ook heel effectief als je erg druk bent in je hoofd. Als je deze techniek gaat oefenen dan begrijp je ook meteen de link naar de zoemende bijtjes (Humming Bees).

  • Kom op de grond zitten in kleermakerszit of de lotushouding.
  • Zet nu je wijsvingers tegen het stukje kraakbeen ter hoogte van het midden van je oor en druk zacht je oren dicht, je ellebogen zijn opgeheven.
  • Adem nu diep in door je neus.
  • Adem ook uit door je neus en maak hierbij tegelijkertijd het geluid van een zoemend bijtje, met gesloten mond, hummmmmmm.
  • Adem nu weer in door je neus en herhaal de vorige ronde 3 tot 5 keer.

Tip: Als je het prettiger vind kun je ook alleen je gehoorgang afsluiten tijdens de uitademing, kijk even wat prettig is voor jezelf.

2. Tappen op je thymus

De volgende techniek helpt je tot rust te brengen maar is ook fijn om de dag ontspannen mee te beginnen. Je thymusklier bevindt zich in het midden van je borst, net onder je borstbeen. De thymus speelt een belangrijke rol in je immuunsysteem en is op kinderleeftijd volledig ontwikkelt. Maar vanaf je pubertijd en in de loop van je leven verschrompelt de thymus langzaam.

Toch blijft de thymus een belangrijke rol spelen in je immuunsysteem, als je thymus niet goed werk kun je last hebben van astma, allergieën, hooikoorts, eczeem, auto-immuunziekten, fibromyalgie en endometriose.

Met de volgende oefening stimuleer je op eenvoudige wijze je thymus.

  • Kom rechtop zitten op een stoel met beide voeten op de grond.
  • Maak een vuist van je linker of rechterhand en plaats deze op je thymus (zie foto voorde exacte plek).
  • Klop nu op ritmische en zachte wijze gedurende 2 tot 3 minuten de thymus met je knokkels.

Tip: Voor beide oefeningen geldt, neem je tijd om aan de oefening te wennen en voel na de oefening goed na wat de oefening met je heeft gedaan.

Wil je graag meer stress reducerende oefeningen gaan doen?

Kijk dan eens naar:  5 rustgevende yogahoudingen voor beginners!