Burn-out vs Overgang

Als een vrouw vanaf een jaar of veertig psychische en lichamelijke klachten heeft blijkt het nog steeds moeilijk te zijn om vast te stellen of ze een burn-out heeft of dat het toch de overgang is! En dat is eigenlijk ook helemaal niet gek want er zijn veel lichamelijke en psychische symptomen van een burn-out die overeenkomen met de symptomen van de overgang.

Overeenkomsten

Er zijn een aantal overeenkomsten, zo blijkt dat zowel de overgang als burn-out een slechte combinatie vormt met (werk) stress. Vooral vrouwen die alle ballen in de lucht moeten houden krijgen last van veel stress. Als je in de overgang zit heeft dat te maken met de aanmaak van hormonen. Vrouwen in de overgang hebben meestal een tekort aan oestrogeen maar ook voor de overgang kan oestrogeentekort voorkomen. Oestrogeentekort zorgt naast botontkalking, onvruchtbaarheid, hartkloppingen, hoofdpijn, je teneergeslagen voelen, nachtelijk transpireren ook voor concentratieverlies, vermoeidheid en psychische klachten zoals stress en een kort lontje. Echter, de laatst genoemde klachten zijn ook de symptomen die je bij een een burn-out ziet, de link met de overgang wordt nog niet altijd gelegd.

Stress verminderen

Bij stress klachten wordt vooral cortisol aangemaakt en dit gaat ten koste van oestrogeen, terwijl vrouwen in de overgang al een tekort hebben aan oestrogeen. Ontzorgen en stress verlagen is vaak het advies maar hoe doe je dat?

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: wat geeft mij energie en wat kost mij energie? Het gaat er bij het verlichten van stress dan ook vooral om de oorzaak aan te pakken en niet alleen de symptomen te bestrijden. Door het toepassen van body-mind technieken leer ik vrouwen flexibel omgaan met stress in iedere periode van hun leven. Elke periode vraagt om een andere aanpak, zoveel vrouwen, zoveel ontspanningsmethodes. Heb jij last van overgangsklachten? Meld je hier dan gratis aan via het contactformulier ovv “Ja, ik wil fit door de overgang” en ontvang het e-book gratis in je mailbox.

Conclusie

Het is ontzettend belangrijk dat er een goede diagnose wordt gesteld want zowel een burn-out als de overgang vragen beide om een andere behandeling. De overgang is helaas nog altijd een beladen onderwerp voor veel vrouwen, terwijl het heel belangrijk is voor vrouwen om juist gehoord en gesteund te voelen. Wil je nog meer weten kijk dan ook eens op www.overgangsconsulente.com