Selecteer een pagina

Een goede nachtrust

Je hoort steeds vaker dat een goede nachtrust heel belangrijk is voor je, heel fijn maar hoe zorg je voor een goede nachtrust? Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft slaapproblemen. Ik geef je in dit artikel een aantal handige tips die voor een goede nachtrust zorgen, lees je mee?

1. Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer. 

Een goed geventileerde slaapkamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Nu ook nog eens gebleken is dat ventileren tijdens de corona crisis minstens zo belangrijk is als handen wassen, even het volgende. Ventileren is iets anders dan luchten, bij luchten zet je bijvoorbeeld het raam open zodat alle lucht in je slaapkamer wordt ververst. Het effect is duidelijk merkbaar, maar dit effect is slechts voor een korte periode. Bij ventileren wordt de lucht in je slaapkamer 24 uur per dag ververst. Zorg er dus voor dat ventilatieroosters altijd openstaan en hou ze goed schoon. Blijf ook altijd je slaapkamer luchten voor ongeveer 15 minuten per dag want ventileren is geen vervanging voor luchten.

 2. Kijk in ieder geval twee uur voor je gaat slapen geen TV meer, dit geldt ook voor je telefoon en tablet.

We weten allemaal wel hoe slecht het kunstmatige licht is van de TV, telefoon en tablet voor je dag en nachtritme.

3. Beweeg voldoende in de buitenlucht.

Probeer iedere dag minsten 30 minuten buiten actief te zijn, maak een stevige wandeling of ga fietsen als je niet van hardlopen houdt. Het is bewezen dat mensen die 30 minuten matig intensief bewegen beter slapen dan mensen die dit niet doen.

4. Probeer met een leeg hoofd naar bed te gaan.

Ben jij een piekeraar? Maak dan iedere dag een half uur tijd om je gedachten op te schrijven en wat je eraan gaat doen. Als je nog ligt te piekeren in bed, bedenk dan dat je met jezelf had afgesproken om tijdens je pieker halfuurtje te doen. Wat bij mij heel effectief werkt is rustgevende yoga houdingen of een bodyscan doen voordat ik ga slapen, op de site kun je een gratis geleide bodyscan aanvragen, deze ontvang je in je mailbox.

5. Eet niet teveel of liever helemaal geen koolhydraten meer vlak voor het slapen gaan.

Vooral geraffineerde koolhydraten (koek, frisdrank, chips, wit brood, witte rijst en witte pasta) stimuleren de productie van insuline, dit zorgt er weer voor dat s’nachts de afgifte van groeihormoon vermindert of zelfs helemaal wordt afgebroken. Een gebrek aan groeihormoon veroorzaakt oa. gewichtstoename, minder energie, zwakkere botten, meer vet en minder spieren. Als je s’avonds toch nog koolhydraten gaat eten zorg er dan voor dat je dit minsten anderhalf uur doet voordat je gaat slapen, zo komt de productie van groeihormoon niet in het gedrang. Wil je s’avonds toch graag nog wat eten of snacken zorg er dan voor dat je eiwitrijke producten neemt zoals bijvoorbeeld; een stukje kaas, yoghurt, vis of kip.

 

Heb jij nog tips voor een betere nachtrust?