Selecteer een pagina
Deze 10 tips zorgen voor minder stress en creëren meer rust en ruimte voor jezelf om zo meer te kunnen genieten van wat echt belangrijk voor je is.
  1. Een goed begin is het halve werk. Dus begin je dag door rustig wakker te worden en op te staan. Hoevaak gebeurd het niet dat je terwijl je nog half slaapt al op je smartphone gaat kijken en vervolgens de rest van de dag steeds even de laatste nieuwtjes gaat checken. Begin je dag bijvoorbeeld eens met 10 minuten meditatie of met een paar yoga oefeningen.
  2. Minder online zijn. Zoek eens wat vaker de stilte op om te voelen en te verwerken. Ben je bijvoorbeeld door je werk veel online, probeer dan in ieder geval niet meer na negen uur ‘s avonds naar een scherm te kijken. Het licht van een scherm beïnvloedt je biologische klok en daarmee ook je slaapritme. Je hersenen raken overprikkeld van altijd maar online zijn. Zorg ervoor dat je hersenen de ruimte krijgen om deze vele prikkels te verwerken en een plekje te geven.
  3. Zeg eens wat vaker Nee! En als je nee zegt, doe dit dan zoveel mogelijk zonder uitleg waarom. Jij bent namelijk aan niemand uitleg verschuldigd als je ‘ Nee ‘ zegt. Vind je het moeilijk om direct ‘ Nee ‘ te zeggen tegen iemand, geef dan aan dat je er later op terugkomt.
  4. Stop met multitasken, dit kost enorm veel energie en leidt enorm af. Focus je op één activiteit tegelijk en doe wat je doet met aandacht.
  5. Vergelijk jouw leven niet met dat van anderen, het lijkt vaak alsof iedereen om je heen alles aankan maar dat is natuurlijk niet zo.
  6. Luister goed naar je eigen lichaam. Als je steeds over je grenzen heen gaat zendt je lichaam signalen uit, luister naar deze signalen! Tegenwoordig is stress vaak de belangrijkste oorzaak dat je niet lekker in je vel zit. Zoek af en toe de rust op en besteed voldoende aandacht aan je lichaam. Verminder de inname van cafeïne en alcohol, voed je lichaam met voldoende groenten, vitaminen en mineralen, vezels en anti-oxidanten.
  7. Stop met ingewikkelde relaties. Merk je dat bepaalde mensen in je leven je alleen maar ongelukkig maken, je veel energie kosten in plaats van energie opleveren, dan Is het de hoogste tijd om die relatie eens kritisch te bekijken.
  8. Beweeg voldoende. Bewegen is een geweldige manier om van je stress af te komen. Hou je niet van sporten? Elke dag een half uur stevig doorwandelen heeft hetzelfde effect op je lichaam.
  9. Opruimen. Nu hoeft dat niet meteen à la Marie Kondo, feit blijft dat rommel zorgt voor stress. Begin klein en overzichtelijk en doe niet te veel in één keer. Geef dingen een vaste plek: je autosleutels in een bakje op de kast, jassen aan de kapstok, kranten op een stapel en schoenen in de kast.
  10. Bewust ademhalen. Bewust ademhalen zorgt voor meer ontspanning en focus, het kalmeert je en laat je in het hier en nu leven. Een fijne oefening voor bewust ademhalen vind je hier.